zaterdag 9 juni 2012

Dagboek Rome 2


Zondag, 20 mei 2012

zomaar tussen de flatgebouwen in


Het park van de Via Appia Antica bereikten we via de via Macedonia. De eerste indruk was groen, zeer groen met veel voorjaarsbloemen, weelderig. Dat verwacht je niet in Rome, maar de luxe appartementen in de buurt weten er goed gebruik van te maken. Op de Via Latina, aan de rand vonden we de beloofde fietsenverhuur. Jan Willem heeft de hele weg geklaagd over de kwaliteit van zijn vehikel, maar we waren maar wat blij dat we niet het hele end hoefden te lopen.

 zo groen is de Campania in de lente


Het park is gigantisch, zelfs op een zondag zijn grote gedeelten, toch vlak bij de miljoenenstad, zogoed als verlaten.  We doorkruisten de Valle Caffarella, beeldschoon. Er wordt nog steeds landbouw bedreven, in een landschap dat herinnert aan de pastorale taferelen van Hollandse en Vlaamse schilders die de Grand Tour maakten. We passeerden resten van aquaducten, uitkijktorens, een middeleeuwse boerderij die nog steeds melk produceert, de resten van een watermolen die ooit een oud Romeins grafmonument in gebruik had als hooischuur. Er is ook een prachtige ruIne van een tempel voor de nymphen, in oude tijden deel uitmakend van een landgoed van een Romeinse senator. Met de fiets in de hand keken we verbouwereerd toe hoe hele families zich naar een afgesproken plek bij het Andreasklooster spoedden voor een reanactment-repetitie van Romeinse zwaardvechters. Zomaar midden in de wildernis. Bij Cecilia Metella's grafmonument bereikten we de Antica.

 een grafmonument als schuur


Ja, ze liggen er nog de grote keien, gladgeschuurd door de tijd en de miljoenen passanten. Alleen zijn ze herplaatst, want de uitgesleten karrensporen wijzen alle richtingen uit. We kwamen op krachten in de tuin van een eethuis. Daarna konden we het niet verder brengen dan de ruïnes van de villa Capo di Bove met zijn mooie mozaïeken. Dat was maar goed ook want op de terugweg begon het te regenen. Het was nog een hele wandeling van de fietsenstalling langs de via Latina naar huis. Daar was de lift uitgevallen. Zes etages omhoog tot waar het bed wachtte. We gaven ons met graagte over aan Morpheus om te dromen van helden en goden.

een aquaduct en daar ligt Rome


Het diner 's avonds bestond uit handgemaakte ravioli's van de markt en daarna pakketjes van gefileerde kippenpoten omwonden met spek en rozemarijn met gekookte verse aspergepunten. De Bardolino classico smaakte er goed bij. Ons brouwsel van Italiaanse koffie op het vuur begint ook vorm te krijgen.
De tv is niet anders dan thuis : rampen,  sport, crimi's en oeverloos gezwets. Zappen maar.

Geen opmerkingen: