maandag 23 april 2012

Van Weimar naar Dresden




Als je als rechtgeaard Amsterdammer om 8 uur in de morgen op het station van Amersfoort moet staan om daar je reis te beginnen, wordt dat wel vroeg op en net nu Sonia en ik van regeringswege wat kalmer aan mogen doen. We doen deze uitstap met een georganiseerde reis van het reisbureau - Voyage & Culture - . Dat ligt erg handig voor ons. We treinden met een intercity en waren in een half uur ter plaatse. De bus heette  Hellingman, was wit en voldoende groot voor het reisgezelschap van veertien man, de chauffeur en de reisleider niet inbegrepen.
Om 8 uur stipt vertrokken we en al spoedig wisten we dat we een eersteklas reisleider getroffen hadden, met een gedegen kennis van kunst en cultuur. De heenreis werd voldoende onderbroken voor de te nuttigen koffie en het strekken van de benen. In Weimar stopten we om de stad te bekijken. Hier leefden oa , Herder, Nietsche, Goethe, Schiller die er gewoond en gewerkt hebben. Van de twee laatsten staat er een mooi bronzen beeld op het marktplein. Er viel ook veel architectuur te bewonderen. Het Goethe-haus en niet te vergeten het eerste atelier van Bauhaus dat in de geschiedenis een voorname plaats inneemt voor vernieuwing in de architectuur en de sierkunst. De jaren 1939/1945 hebben een abrupt einde gemaakt aan die artistieke vooruitgang. Sommige kunstwerken die nu in voorname musea hangen en die voor veel geld ver- en aangekocht worden werden in die tijd als entartete kunst betiteld en mochten niet meer tentoongesteld worden. Enkele van de kunstenaars zochten een goed heenkomen naar het buitenland.

Dresden.
Voor de ouderen onder ons doet deze naam denken aan het einde van de 2e wereldoorlog toen deze stad, (geheel onnodig), bijna geheel van de kaart werd geveegd door het bombardement waarbij velen het leven lieten en de stad in ruïnes veranderde. Het is dankzij de enorme flexibiliteit van de Dresdeners en mede van  alle instanties die er financiëel of op andere wijze aan hebben meegeholpen gelukt om het oude Dresden weer te doen herleven in de wonderschone architectuur van weleer. Ook schilderijen en andere kunstvoorwerpen, die op tijd zijn ondergedoken, denk bv. aan het porselein, de fraaie marmeren beelden etc. zijn weer in de musea te bewonderen. De Frauenkirche is op deze wijze geheel weer herrezen met zijn/haar prachtig grote koepel die de skyline domineert van Dresden. Deze kerk is dankzij de moderne technieken van nu weer tot een tweede leven herrezen.

We logeerden in het Best Western Hotel Quintessens - Forum, gelegen aan de Mobschalzer Strasse 17. We kregen een grote kamer met uitzicht op de cour, badkamer, redelijke kastruimte, TV en bedlampje aanwezig, kortom goed toeven. Daar we vrij vermoeid waren van het vroege opstaan en de eerste indrukken, gingen we daarna naar bed, want om 8.30 uur moesten wij weer aantreden voor onze eerste dag in Dresden.

Geen opmerkingen: