zondag 29 april 2012

Dresden: Semperopern, Zwinger, Alte Meister, Albertina






We vertrokken met de bus naar het oude centrum van Dresden, de parel aan de rivier de Elbe. Met recht, onze mond viel open van verbazing en bewondering voor deze prachtige heropgebouwde stad. Wat een rijkdom en pracht straalt er van deze gebouwen af, men waant zich in de zestiende eeuw, terwijl al de gebouwen hersteld of nieuw opgetrokken zijn.
Onze eerste blik gold het prachtig in 1985 gerestaureerde Operagebouw, waar de beelden van Shakespeare, Goethe en Schiller in verwerkt zijn.
Oorspronkelijk heeft dit operagebouw op 13 april 1841 zijn eerste opvoering gekend. Het is gebouwd door de architect Gottfried Semper en is bekend onder de naam Semperopern Dresden. Hierna bezochten  we het grote paleis met de immense binnencour ontworpen door de architect Zwinger en gebouwd door de bouwmeester .   Matthaüs Daniël Poppelmann voor Kurfürst Frederik August 1, beter bekend als August der Starke. De beeldhouwer die de rijkelijke versiering heeft aangebracht  is Balthasar Permoser. Een kolossale aanblik vol barok en praal. Men komt op de binnencour via een onderdoorgang. Aan het einde daarvan is een stenen toren in de vorm van een Poolse koningskroon te zien, want A. de S. had in zijn nadagen het Poolse koninkrijk weten te bemachtigen. Hij had in zijn leven een kostbare collectie porselein verzameld en dit wordt in een gedeelte van zijn paleis tentoongesteld.
Daarna bezochten wij de Galerie Alte Meister en aansluitend het Albertina, de Gemäldegalerie für Neue Meister. Indrukwekkend, verplichte kost omdat we nou eenmaal niet elke dag in Dresden komen om de vele, in kunstboeken afgebeelde schilderijen in het echt te aanschouwen.
Wij  keerden tegen zes uur met de bus terug naar het hotel en aten bij Opa en Oma, een restaurant in de naaste omgeving. Daar ontmoetten we een stel vakantiegangers, waarvan het meisje ons hielp met het vertalen van het in oud Duits gesteld menu.

Geen opmerkingen: