donderdag 26 juli 2007

Sint Olav


Elk jaar, al bijna duizend jaar lang, is Trondheim in de week van 28 juli het centrum van de wereld. Pelgrims, feestneuzen en toeristen verzamelen zich om de grondlegger van de Noorse natie te gedenken, Olav, koning, krijgsman en heilige.

Vandaag woonden we de opening bij van de Olavsfestdagene. Dat ging gepaard met een Grieg-concert in de Nidaroskathedraal; de Noorse componist Edvard Grieg is namelijk dit jaar 100 jaar geleden overleden. Hij heeft prachtige liederen geschreven, ook voor piano en orkest. Soliste was Solveig Kringlebotn, een heldere sopraan, mooi, blond en natuurlijk in klederdracht. Het was hele mooie, ontroerende muziek. Na afloop gingen we rond op de Middeleeuwse markt voor het bisschoppelijk paleis. Met grote ernst en toewijding spelen honderden figuranten hun rol als koopman, ridder, smid, elegante vrouw of speelman. Iedereen geniet, het is druk en gezellig. Dat schijnt zo de hele week te worden volgehouden. Er is ook nog een Middeleeuws steekspel.

Morgen maken we een treinreis naar Sicklestad, de plaats van het slagveld waar de heilige het leven liet. Ook dat wordt jaarlijks herdacht met een massaspektakel. Honderden amateur-toneelspelers, paarden en Middeleeuws oorlogstuig evoceren leven en dood van Sint Olav.

Zondag maken we dan nog een concert mee : de Vespers van Rachmaninov gezongen door het Moskouwse mannenkoor. Daarmee zullen we onze periode in Trondheim afsluiten. We voelen er ons inmiddels thuis, het weer was de hele periode zeer mild.

Geen opmerkingen: